Gastouder bij Voor dag en Dou

Bent u op zoek naar een gastouderbureau waar persoonlijke aandacht voor u als gastouder voorop staat? Dan bent u bij ons op het juiste adres. Als gastouder werkt u meestal alleen. Maar u staat er niet alleen voor. Bij Voor dag en Dou heeft u een persoonlijk aanspreekpunt en zij begeleidt u waar nodig. Zij is daarbij de centrale spil die uw wensen zo optimaal mogelijk afstemt. Uiteraard gaat u ook zelf op zoek naar opvangkindjes maar als wij iemand hebben gevonden kunt u geheel vrijblijvend kennis maken.

Wilt u gastouder worden? Neem dan contact met ons op zodat wij u kunnen informeren over de (opleidings)mogelijkheden. Bent u al gastouder en bent u op zoek naar een betrouwbaar bureau waar kwaliteit en persoonlijk contact voorop staat? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Het maakt niet uit of u al bij een ander gastouderbureau bent aangesloten, u kunt bij meerdere bureau's aangesloten zijn.

Wij bieden:

 • Begeleiding voor u als gastouder op zowel pedagogisch als financieel gebied.
 • Betaling aan u als gastouder binnen twee werkdagen na betaling van de ouder.
 • Wij helpen u actief met het zoeken naar opvangkindjes.
 • Indien u als zelfstandige werkt, bepaalt u in overleg uw eigen uurtarief.
 • Wij zorgen ervoor dat u voldoet aan de Wet Kinderopvang zodat uw vraagouders recht hebben op kinderopvangtoeslag.
 • Korte lijnen en persoonlijk contact: Voor dag en Dou altijd in de buurt.
 • Een betrouwbare en degelijke achterwacht op onze kinderopvanglocaties voor het geval u ziek bent of verhinderd
 • Goede bereikbaarheid: het hoofdkantoor is elke werkdag van 9.00 uur tot 17.00 uur te bereiken

Wat houdt het werk van gastouder in?
Veiligheid en vertrouwdheid zijn de basis voor een goede ontwikkeling van jonge kinderen. Wanneer kinderen ouder worden hebben zij behoefte aan uitdaging en willen zij ook graag met andere kinderen spelen. Gastouderopvang combineert deze twee belangrijke aspecten in een gezellige, huiselijke sfeer.
Veel ouders kiezen bewust voor gastouderopvang omdat het kleinschalig is. U vangt per dag maximaal zes kinderen op, dit is inclusief uw eigen kinderen tot 10 jaar. U mag zelf aangeven welke dagen en tijden u beschikbaar bent. Ouders kiezen ervoor om de zorg van hun kind(eren) aan u over te dragen. Dit is een hele verantwoordelijkheid voor u als gastouder. Wij verwachten dan ook dat u een veilige en liefdevolle omgeving aanbiedt waarin het kind zich vertrouwd voelt en zich optimaal kan ontwikkelen. Naast de dagelijkse zorg die u biedt is het daarnaast de bedoeling dat u activiteiten onderneemt. Denk dan bijvoorbeeld aan wandelen, voorlezen, knutselen enzovoorts. Voor dag en Dou vindt het belangrijk dat u up-to-date blijft en organiseert daarom regelmatig thema-bijeenkomsten. Wij stellen het zeer op prijs als u daarbij aanwezig bent.

U bent vanuit de Wet Kinderopvang verplicht om in het bezit te zijn van een geldig Kinder-EHBO certificaat. 

Het is ook mogelijk dat u gastouder bent in de woning van de ouders. U past dan enkel op de kinderen van dit betreffende gezin.

Tijdens de intake brengen wij uw wensen in kaart. Zo kunnen wij de opvang afstemmen op uw persoonlijke wensen. U moet als gastouder ingeschreven staan in het LRKP. Alleen dan hebben de ouders recht op kinderopvangtoeslag. Dit is het Landelijk Register voor Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Om in dit register opgenomen te worden moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. 
U bent in het bezit van:

 • een diploma MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn,
 • of een ervaringscertificaat MBO-2 Helpende (Zorg en) Welzijn,
 • of een diploma dat vermeldt staat op de diplomalijst die u hieronder kan downloaden,
 • of een certificaat goed gastouderschap.
 • U en uw inwonende huisgenoten boven 18 jaar zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag.
 • U bent in het bezit van een geldig Kinder EHBO certificaat.
 • Wij hebben in uw woning een Risico Inventarisatie uitgevoerd.

Dit zijn de wettelijke eisen maar daarnaast vinden wij het belangrijk dat uw opvang aan bepaalde eisen voldoet zodat de kinderen in een verantwoorde omgeving worden opgevangen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

 • De veiligheid en hygiëne van de opvanglocatie.
 • Een prettig leefomgeving.
 • Brandveiligheid.
 • U bent voornemens om de kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling door middel van gerichte activiteiten.
 • U bent voor langere tijd beschikbaar zodat u continuiteit kunt bieden.
 • Van gastouders die in hun eigen gezin enkel Fries spreken, verwachten we dat met de gastkinderen de Nederlandse taal wordt gevoerd.

U heeft bij Voor dag en Dou altijd een vast contactpersoon. Zij is uw aanspreekpunt. U kunt rekenen op korte lijnen en persoonlijk contact. Met een klein kantoor en slechts regionale activiteiten op het gebied van kinderopvang, weet Voor dag en Dou precies wat er speelt. We kennen de regio en herkennen de problemen en/of vragen. Nadat u zich heeft gemeld bij Voor dag en Dou nemen wij contact met u op en zullen wij u vragen voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek noteren wij uw gegevens, wensen en wordt tevens de werkwijze met u doorgenomen en is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Uw gegevens worden opgenomen in een database.

Bent u al geregistreerd? Dan gaat het gastouderbureau van Voor dag en Dou vervolgens voor u op zoek naar geschikte vraagouders. Vervolgens brengt zij u in contact met de vraagouder. Bij dit kennismakingsgesprek is uw contactpersoon aanwezig. Mocht er een match zijn dan zorgt zij ervoor dat alle bijkomende zaken goed geregeld worden. Bent u nog niet geregistreerd? Dan gaat u samen met Voor dag en Dou bekijken wat de te volgen stappen zijn.